Et herregårdsliv

Tirsdag eftermiddag rullede ’Vidensbussen’ af sted med omtrent tyve vidensbegærlige passagerer mod herregårdsmuseet Gammel Estrup ved Auning.

Allerede uden for bussen i Aarhus fik passagerene udleveret viden i form af et ark med historiske fakta-bokse og billeder, og lige fra afgang til ankomst, en tur der varede en lille time, gav historiker Ebbe Juul-Heider en spændende indførelse i dansk herregårdsliv i 1800-tallet. Et foredrag, der kom forbi alt fra politik til smørproduktion.

Gammel Estrup set udefra
Det var et fantastisk syn, der mødte de besøgende ved ankomsten til Gammel Estrup, hvor den røde murstensbygning tronede sig frem, og solen reflekteredes i voldgraven.

I borggården blev gæsterne modtaget af flere af museets folk, hvor dagens guide, museumsinspektør Klaus Højbjerg, gav en introduktion til bygningerne fra deres oprindelse og frem til 1600-tallet. Hér, forklarede han, skete der arkitektonisk ikke meget mere udvendigt, og herregården tager sig således ud som en typisk renæssanceborg fra begyndelsen af 1600-tallet.

Indvendigt er hovedbygningen på Gammel Estrup således indrettet, at gæsterne i deres gang rundt i de forskellige værelser også fulgte den indretnings- og stilmæssige udvikling gennem tiden fra 1700-tallet og op igennem 1800-tallet.

På første sal fulgte gæsterne udviklingen i 1700-tallet, der blandt andet kunne bemærkes af forskelle i portrætmalerierne i de forskellige værelser. Stilen blev mere og mere naturlig.

Liv i grevindens gemakker
Noget af en oplevelse var det også, da én af gæsterne pludselig fik øje på en flagermus liggende på gulvet i Augusta Winterfeldts soveværelse. Guiden tog det overraskende roligt og forklarede, at de var i dvale et sted i herregårdens bygninger og derfor kom frem alle mulige vegne. Det var dog den eneste af slagsen, som gæsterne mødte på vejen, og det skal tilføjes, at den virkede ganske fredelig og uskyldig. 

Videre op af de skæve, gamle trapper og op på anden sal ankom gæsterne til 1800-tallet. Her var håndværkere i fuld sving, for 1800-tals-værelserne er under restaurering, og etagen skal stå klar til sommer.

Det hindrede dog ikke et besøg i ét af de værelser, hvor restaureringen finder sted. Her fik gæsterne et indblik i hvilke tanker, der er gjort med hele ombygningen af 1800-tals-værelserne. De blev indført i spekulationer om hvilket tapet, der skulle pryde væggene, om der skulle være væg-til-væg gulvtæppe, og hvor børneværelset skulle placeres i forhold til de andre værelser, da alt jo helst skulle ende med at blive så naturtro som muligt og se ud, som det faktisk kunne have gjort på Gammel Estrup i 1800-tallet.

Et andet indblik i 1800-tallets stil fik gæsterne i ’klunkestuen’, hvor de mange mærkelige nips og genstande blev fremhævet. Det blev forklaret, at et led i ombygningen også er at skabe et værelse til de mange nips og videnskabelige genstande for blandt andet herigennem at vise 1800-tallets videbegær og industrielle udvikling.

Otilies kogebog
Efter rundvisningen blev gæsterne budt på kaffe, te og kage, bagt i herregårdens eget køkken. Opskrifterne stammede fra Otilie, husjomfruen på Gammel Estrup i starten af 1900-tallet. Kagen, ’engelsk tekage’, var så smagfuld, at flere gæster forsøgte at vriste Otilies opskrift ud af dagens køkkenjomfru, Jytte, men forgæves. Alle Otilies opskrifter er hemmelige, men Jytte kunne fortælle, at der var masser af smør og krydderier i dagens kage.

Efter at have slukket kaffetørsten og med maven fuld af dejlig kage kunne gæsterne frit bevæge sig rundt på Gammel Estrups prægtige udendørsarealer inddelt i flere forskellige typer haver, herunder æbleplantagen, hvor der var hele 230 forskellige slags æblesorter at finde!

På det aftalte klokkeslag kørte 'Vidensbussen' tilbage mod Aarhus med passagerer, der var mætte på viden, sanseindtryk og kage.

Af Cecilie Martensen Rasmussen - en af festivalens frivillige reportere

Websitet benytter cookies

Folkeuniversitetet anvender cookies til at optimere og målrette hjemmesiden, så det giver den bedste oplevelse for brugeren. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.