Madhistorie på menuen

Det var 50 heldige mænd og kvinder, der torsdag aften kunne sætte sig til bords i det gamle Auktionshus i Mejlgade. Interessen for 'Madhistorisk middag' har været så stor, at arrangementet blev udsolgt på rekordtid. Nogle af de gæster, der nåede at sikre sig en plads, var Inge og Bjarne, der så frem til en aften ud over det sædvanlige.

- Vi syntes det lød sjovt med den her kombination af historie og mad, fortalte Bjarne, lige før han og Inge trådte ind i den fredede bygning fra 1869.

Menuen var på det tidspunkt ukendt for parret, men Inge havde alligevel en idé om, hvad de gik ind til.

- Jeg har en forestilling om, at de gamle retter nok er lidt tunge i det.

Musik, foredrag og mad på tallerknen
Inden for den hvide dobbeltdør tager en tjener imod parret, der efter at have frigjort sig fra deres jakker, kan gå ind i den store sal, som i dagens anledning er indrettet med fem runde ti-mandsborde med hvid dug, hvide servietter og hvide liljer i høje vaser.

En guitarist og en tværfløjtenist spiller lokalet op fra den åbne balkon længst væk fra indgangen. Gæster med bobler i højstilkede glas bevæger sig nysgerrigt rundt mellem hinanden og bordene, indtil kokken slår på sit glas og giver ordet til madhistoriker Barbara Zalewski.

- Med industrialiseringen kom støbejernskomfurer i alle størrelser. Jeg har kigget i Morsøes kataloger fra 1850'erne og her kan man se alt fra helt små komfurer til  et, der minder mest om et lokomotiv, forklarer madhistorikeren.

Første halvdel af 1800-tallet er det stadig det åbne ildsted, der bliver lavet mad over. Derfor skal aftenens gæster også udsættes for retter fremstillet over både ildsted og komfur, forklarer Barbara Zalewski.

Fem retter venter forude, før gæsterne igen skal hjem - mætte på både mad og viden.

Af Maria Fly Vilsbøll

Websitet benytter cookies

Folkeuniversitetet anvender cookies til at optimere og målrette hjemmesiden til dine behov og interesser. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.