Spegesild og landskabsidyl på menuen

Øllebrød, saltet flæsk og spegesild. Det var bare noget af det, de fremmødte kunne sætte tænderne i, da ARoS bød på solid bondebrunch. Ikke just hverdagsmad anno 2014, men retter, der, ifølge kokken, var at finde på middagsbordene i 1800-tallets Danmark.

Han forklarede, hvordan man dengang spiste langt mindre kød og grønt, end vi er vant til i dag. I stedet fik man masser af korn i form af brød og grød. Og i en tid uden køleskab eller fryser var det kød, man spiste, konserveret med en god portion salt.

1800-tallet på tallerkenen
Brunchen fandt sted i museets lounge, der denne lørdag formiddag var fyldt med sultne gæster. De traditionelle retter blev serveret på en overdådig tallerken, og så var det ellers bare at gå i gang. Rustikt brød bagt på svedjerug og malt akkompagnerede menuen, der blandt meget andet bestod af forskellige oste og spegepølser.

Og på trods af, at 1800-tallet var et århundrede, der bød på masser af salt, var der også noget til den søde tand, nemlig pandekager med havtorn.

Kunst til dessert
Godt mætte kunne gæsterne læne sig tilbage i stolene. Nu var tiden kommet til at blive lidt klogere på 1800-tallets kunst.

Kunsthistoriestuderende, Søs Bech Ladefoged gav en introduktion til et århundrede, der var præget af idealiserede landskaber og nationalromantiske følelser. Og så var det i øvrigt i 1800-tallet, at de første kunstmuseer slog dørene op. Nu skulle kunst skulle være tilgængeligt for alle. 

Efter oplægget fik alle mulighed for selv at se nærmere på 1800-tallet. Over for loungen lå nemlig ARoS’ samling af Guldalderkunst fra perioden.

Af Charlotte Andresen - en af festivalens frivillige reportere

Websitet benytter cookies

Folkeuniversitetet anvender cookies til at optimere og målrette hjemmesiden, så det giver den bedste oplevelse for brugeren. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies.