Om festivalen

Århundredets Festival: Millennium 1989-2020, 28/2-8/3 2020

Vi jubler, da muren væltes og sender Den Kolde Krig helt ud i kulden. Og i Danmark skriver vi verdenshistorie, da Axel og Eigil indgår registreret partnerskab og åbner op for nye måder at være familie. Muligheder, som teknologien også skubber til, da babyen nu kan blive til i et reagensglas. Internettet og Nokia are ”connecting people” fra København til Hong Kong, og fra computeren på drengeværelset i Tilst spilles der World of Warcraft med gamervenner i Cape Town.

Vi ser chokeret til, da Jugoslaviens kollaps udvikler sig til en blodig krig, der gør naboer til fjender. Og da to fly en klar septemberdag i 2001 flyver ind i World Trade Center. Vi går i krig mod terror. Frygten griber om sig, og vi kigger på os selv fra de overvågningskameraer, vi sætter op i tryghedens navn. Finansverdenen får i 1990erne friere og friere tøjler, men i 2008 slutter festen. Lehman Brothers krakker på Wall Street, og det giver rystelser helt til Roskilde, hvor folk mister hus og job, og banken må dreje nøglen om. I Mellemøsten afløses et gryende arabisk forår af ustabilitet og krig – værst i Syrien, hvor bomber regner ned over befolkningen, der flygter til Europa og giver EU’s statsledere grå hår i hovedet. Ligesom briterne, der ikke vil være med mere, og Trump, der Tweeter løs. Alt imens Kina buldrer afsted.

Håbet kommer fra ungdommen. Harry Potter, en lille boghelt med sort hår, briller og et ar i panden, forsøger at redde verden fra mørkets magter. Og en ung svensk klimaaktivist ved navn Greta Thunberg giver verdens ledere tørt på – for hvem skal sikre hendes og de kommende generationers fremtid?

Århundredets Festival tager et vue ud over den verden, vi lever i, og hvor den kommer fra. Over 10 dage dykkede festivalen i marts 2020 ned i de seneste 30 år. I kriser, krig, klima og kommunikation. Vi husker det, som var det i går – eller gør vi? På forsiden af Århundredets Festivals program 2020 var Kristina Bakkær Simonsen, ph.d. og adjunkt ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.

Festivalen er støttet af Aarhus Kommune.

 

Århundredets Festival er en vidensfestival i og omkring Aarhus. Festivalen præsenteres af Folkeuniversitetet i tæt samarbejde med Aarhus Universitet og en lang række kultur- og uddannelsesinstitutioner. I et miks mellem viden, kunst og kultur sætter festivalen hvert år spot på en historisk periode for at skabe debat om det liv, vi lever, og det samfund, der omgiver os.

Århundredets Festival er en tilbagevendende begivenhed. I 2012 satte festivalen fokus på 1700-tallet. I 2013 gik festivalen i kødet på KÆRLIGHEDEN, og i 2014 var 1800-tallet tema for festivalen. I marts 2015 blev festivalen om EKSISTENS afholdt, i 2016 satte vi DANMARK i perioden 1900-1950 under lup. I 2017 var der fokus på EUROPA i perioden 1950-2000 som en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. I 2018 gik festivalen i dybden med LA BELLE ÉPOQUE (fr. Den skønne tid), og i 2019 blev MELLEMKRIGSTIDEN endevendt. Senest i marts 2020 var temaet MILLENNIUM.

Se mere om de tidligere festivaler i vores arkiv.

Folkeuniversitetet i Aarhus er sekretariat for Århundredets Festival og står for koordinering, kommunikation og udvikling af arrangementer. Hvis du har idéer til programmet, ris/ros, forslag til samarbejder eller andet, så kontakt os endelig.